Multicultureel theater: Meer dan 20 acts op tweede Avond van de Verdraagzaamheid


Vrijdag 10 maart organiseren Valkenswaardse vrijwilligers de tweede Avond van de Verdraagzaamheid in Theater de Hofnar. Meer dan 20 acts brengen een avond van zang, dans, muziek en ‘spoken word’ om te verbroederen. Ruim twee uur cultureel en culinair vermaak uit diverse windstreken. Verzorgd door lokale koks en lokale artiesten, soms met internationale roots. Sommigen bekend van Valkenswaardse podia, anderen verrassend nieuw. De voorverkoop is gestart.

De Avond is de tweede editie. Vlak voor de verkiezingen en een jaar na de zeer succesvolle AVDV’16, toen 300 vluchtelingen tijdelijk onderdak vonden op de Brugse Heide. Mede door die avond en de warme ontvangst door de lokale bevolking haalde Valkenswaard destijds landelijk het nieuws als voorbeeld van een gemeenschap die  de armen rond haar tijdelijke gasten sloeg. Geen stenen, leuzen en varkenskoppen, maar oprechte interesse en betrokkenheid in elkaar. Dat gevoel van verbondenheid vinden de vrijwilligers ook vandaag hard nodig. 


“Deze tijden vragen om een positief geluid van verbinding” 

De initiatiefnemers organiseren meer activiteiten om doorlopend aandacht te vragen voor een positief verhaal van verbondenheid. Zo was er afgelopen kerstavond een fakkeltocht en op dit moment loopt op Facebook een actie om songs voor de Verdraagzame Veertig te verzamelen. En nu dus opnieuw een speciale theateravond om expliciet stil te staan bij de belangrijke kracht van Verdraagzaamheid.

Organisator Geerten Linssen over de noodzaak van actie: “We leven in onrustige tijden. Tijden die vragen om verbinding. Meer dan ooit, juist omdat het niet langer vanzelfsprekend is. Precies dat wil de Avond van de Verdraagzaamheid: verbinden.” De bijzondere theateravond biedt een smeltkroes van verhalen. In woord, dans, muziek en toneel. Een kennismaking met culturen die verschillen overbrugt en overeenkomsten benadrukt. Linssen rekent net als vorig jaar op een warme ontmoeting tussen mensen die willen verbinden in plaats van buitensluiten. Een avond die kiest voor kracht in plaats van angst.

Er wordt intussen druk gerepeteerd in Valkenswaardse huiskamers, achterafzaaltjes en professionele studio’s. Teksten worden geschreven, liedjes gecomponeerd, choreografieën fine getuned. Het aanbod belooft zeer gevarieerd te worden met optredens van onder meer Heart & Soul, LaToja, The Eclectic Fuzz Orchestra (muzikaal integratie project), Buitengewoon, WhiteFlag, Donjo koor en diverse solisten en gelegenheidsgroepen.

Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten