Marathon van Licht laat Valkenswaard stralen

De jaarlijkse Valkenswaardse Fakkeltocht op kerstavond werd in lockdowntijd een Marathon van Licht. De organisatie verzorgde een 11 uur durende radiomarathon op Centrum Radio met een gedenkwaardige finale met 3 speciale live-uitvoeringen en de Ode aan het Licht. Aan het eind van de uitzending stond de teller voor de Dorps Duofiets boven de 4000 euro. De crowdfund loopt door tot het benodigde geld binnen is. 


Namens Accent op ieders Talent opende Erik Metten en Jan Toonders de uitzending om 9.00 uur met een gezellig Nederlandstalig programma. Ontroerend was het moment dat de DJ’s in de uitzending geëmotioneerd aangaven hoe deze twee uurtjes radiomaken een “wens is die in vervulling gaat.” Samen met Nick Staals (jeugd), Indy van Lieshout en Ted van Hout (jongeren), Riks Werts en Michael Penders (cultuur), Jaap Schats (horeca) en Jan van Poppel (fakkeltocht) vulden ze een bijzonder en afwisselen programma. Er werd volop gebeld met inwoners voor mooie verhalen over het bijzondere jaar 2020. En in de tussentijd werden er op allerlei ludieke wijzen donaties geworven voor de Dorps Duofiets, een leenfiets voor iedereen die met iemand wil gaan fietsen die op eigen houtje niet meer op pad kan.  

 

Na de gevoelige verhalen van Jan van Poppel was het om half acht ’s avonds tijd voor de “Finale”, met live-muziek, het themanummer en de Ode. De eerste live-artiest zat door de aangescherpte maatregelen helaas vast in het Verenigd Koninkrijk. Esther Umwamikazi had daarom haar bijdrage via Zoom vanuit Londen live ingezongen voor de uitzending. Kars Kiggen bracht in de studio een prachtig kerstlied.

Themalied

Speciaal voor deze editie had Theo Lexmond een speciale hertaling geschreven van Leonard Cohens “Dance me tot he End of Love”. Zijn “Dans me naar een nieuw begin” werd prachtig vertolkt door Maaike Rijnders, muzikaal begeleid door Onno de Jong (gitaar, zang) en Jacobien Jansen (dwarsfluit). Het is een fraai lied dat het verlangen van velen koppelt aan hoop op betere tijden.

“Ik wen niet aan de eenzaamheid, ik wen niet aan de pijn
Ik weet niet meer wie of ik ben, en waar mijn vrienden zijn
Ik hunker naar de huid, van vreemdeling of vriend
Dans me naar een nieuw begin”

Het nummer wordt voor 5 euro verkocht via Facebook ter ondersteuning van de Duofiets-crowdfunding.

Ode aan het licht

Voordat op vele plaatsen in Valkenswaard de fakkels konden worden ontstoken werd de marathon afgesloten met de traditionele Ode, dit jaar was het een Ode aan het licht die direct inhaakte op het thema-lied. Uit de warme reacties na afloop had Joerie van Looij met deze Ode bij veel mensen de juiste snaar geraakt, met begrip voor alle gemis en ellende, maar ook oog voor de kansen die deze tijd biedt om onszelf en onze noden te herontdekken en daarmee de wereld een beetje beter te maken.

“Liefde, daar draait het om. Het is de liefde die licht in ons leven brengt. (..) Zelfs als we de liefde vergeten, in onze haast om te leven. Precies dat! Precies dat gehaaste, opgejaagde, opgelegde, overspannen leven kwam dit jaar opeens krakend tot stilstand. En de aarde? Die slaakte een zucht van verlichting. Ja, wij schrokken, en vreesden, en, toen de eerste golf brak, toen begon al snel de roep om terug naar normaal, weg van de pijn, weg van de klappen. Heel zware klappen, voor sommigen. En die roep was begrijpelijk, we voelden het allemaal. Maar was er niet ook opluchting? Want vonden we niet ook onszelf, meer dan ooit tevoren?”

Tijdens de crisis vonden we volgens Van Looij meer tijd voor dingen die er echt toe doen, zoals de mensen die het dichtst bij je staan, een lange wandeling, een goed gesprek, mooie dingen creëren. Hij riep op voor meer gevoel, emotie en hart naast de kille rationaliteit en de feitenloze onderbuik en hoopte met de komst van vaccins op een werkelijk normaal in plaats van de oude waanzin.

“Vinden we meer tijd voor onszelf en wat we echt willen, in plaats van wat we zijn gaan geloven dat we willen? Krijgen we meer aandacht voor elkaar, voor hen die we het liefst hebben, én voor hen die door een razende maatschappij eenzaam worden achtergelaten? Hervinden we onze plek in de natuur, waar we als het er op aan komt maar een klein, kwetsbaar onderdeeltje van zijn gebleken? Niet de almachtige heerser die we ons voorhielden. Vinden we de balans terug die onze redding zal blijken? Worden het meer jaren van mij of worden het nu jaren van wij?”

Na de Ode werd de Marathon van Licht live afgesloten vanaf de Markt van Valkenswaard waar organisatoren Geerten Linssen en Jos van Poppel met ontstoken fakkelsd terugkijken op een gedenkwaardige dag terwijl pastoor Spooren 7 minuten lang de klokken luidt speciaal voor de Marathon. Valkenswaard kan bogen op een bijzondere 24e december in coronatijd, waarmee ze heeft laten zien hoe verbonden de gemeenschap is.

Duo Dorpsfiets

Intussen loopt de crowdfunding nog door op www.gofundme.com/f/DorpsDuo-fiets-valkenswaard. Intussen haken ook de eerste bedrijven aan. Geerten Linssen: “Het is fantastisch wat de burgers van Valkenswaard al hebben bijgedragen, met de aanschaf van lichtpakketten, het kopen verzoeknummers, het laten zwijgen van Riks, met de verkoop van het themalied en door gewoon donaties te doen. Ik hoop van harte dat nu meer lokale bedrijven en ondernemers volgen, zeker zij die niet hard door de lockdown getroffen zijn. Dan moet het mogelijk zijn om in het eerste kwartaal van 2021 de Dorps Duofiets te realiseren, en staan we klaar als de temperatuur weer aangenamer wordt en samen fietsen weer veilig is.”

 

Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten