Alternatieve Fakkeltocht brengt Valkenswaard Samen

“Samen met elkaar” - Speciale kerst-radiomarathon bij VOS Fm

Ook dit jaar kon de jaarlijkse Valkenswaardse Fakkeltocht niet doorgaan door corona-maatregelen. Opnieuw verzorgde de organisatie een radiomarathon, dit keer in samenwerking met VOS fm. 9 gelegenheids-DJ’s ontvingen speciale gasten voor bijzondere verhalen over het afgelopen jaar. De marathon werd afgesloten met live-optredens en de Ode aan Samen Leven. De 8 uur durende uitzending wordt donderdag 30 december integraal herhaald.

 

   

Dit verslag is ook gepubliceerd in Valkenswaards Weekblad van 29 december 2021

Kerstavond is al enkele jaren traditioneel ook het moment voor de Fakkeltocht in Valkenswaard. Dit jaar vond die opnieuw ‘op afstand’ plaats in de vorm van een bijzondere radiomarathon. Met het thema “samen met elkaar” werden inspirerende verteld over hoe inwoners van Valkenswaard blijven verbinden. Initiatiefneemster Geerten Linsen: “Corona verandert veel voor iedereen, maar voor sommigen verandert het alles. En precies zij zijn het die we uitgenodigd hebben om te komen vertellen: jongeren en ouderen, horeca en evenementen, cultuur en sport, en uiteraard de zorg.”

           

Namens Rapelenberg opende Erik Metten net als vorig jaar de uitzending met een opgewekt Nederlandstalig programma. In het opvolgende blok ontvingen Bernadette Winters en Lidy Baudoin jongeren, ouderen en de zorg. Zij vertelden onder meer het bijzondere verhaal van Met je Hart Valkenswaard, de vrijwilligersorganisatie die eenzame mensen samenbrengt door etentjes buitenshuis te organiseren. 

Vanaf 13 uur was het de beurt aan de oud-DJ’s van het legendarische programma Popov the Air. Zo’n 15 jaar geleden boden zij wekelijks een podium aan regionale bandjes bij VOS fm. Voor deze speciale gelegenheid kwamen Onno de Jong, Stefan van Wijchen en Jack Heesterbeek terug naar de studio en ze bleken het radiomaken niet verleerd. De playlist was gevuld met lokale en regionale muziek en mooie gesprekken met Paul L’Herminez (directeur Hofnar) en Marton Wolterink (Café de Fantast) over de uitdagingen voor de cultuursector en de horeca. 

Na 15 uur verzorgden Michael Penders en Joerie van Looij van de Hoor je Dorp Podcast het sport en evenementen-blok met als gasten Jacques van Gerven (SV Valkenswaard) en Gabriella Buijs (Bloemencorso Valkenswaard). Beide vertelden hoe zij leden en vrijwilligers ‘dichtbij’ proberen te houden. Ook was er aandacht voor het prijswinnende Brabantse kerstgedicht “Kerstbroek” van Van Gerven en het gedicht “Verbonden” dat Merel Morre schreef als start van de nieuwe Unesco Culturele Wandelroute langs kroonjuwelen van onder andere het Bloemencorso, de Valkerij en de Sigarenmakerij.

 
 
Ode aan samenleven

“Superverhalenverteller” Van Gerven kwam in het laatste uur terug als DJ om de uitzending van een finale te voorzien. In het zinderende laatste uur was er plek voor diverse live-optredens. Begeleid door Jan van Overveld zongen Edward  Mekenkamp John Lennons “Imagine”, Esther Umwamikazi “This little light of mine” van Sam Cooke en Sabien Daris “Als de liefde niet bestond” van Toon Hermans. Te gast was Linda van Erp van Hulphoekje minima Valkenswaard, die met de opbrengst van de alternatieve fakkeltocht een aantal gezinnen een extraatje voor de kerst kon geven. 

Tijdens de finale las Joerie van Looij ook weer de traditionele ode voor. In de “Ode aan samenleven” schetste hij de vele onontkoombare verbindingen in de wereld en de uitdagingen en koppelde die aan uitdagingen op het gebied van o.a. klimaat, corona, geopolitiek en migraties. Volgens van Looij komen we er niet als je teveel voor jezelf kiest.

“Wie vrijheid wil voor zichzelf, moet willen zien wanneer zijn vrijheid de vrijheid van een ander beperkt, want voor anderen ben jij de ander.

Ieder hek om onze eigen vrijheid te beschermen is een muur voor anderen, en er zijn al veel te veel muren opgetrokken om op kapot te lopen. Het is weer tijd om muren af te breken. Laten we samen beginnen om meer samen te zijn. Dat wil toch iedereen.”

Na afloop van de uitzending werden bij de Nicolaas enkele fakkels ontstoken onder het luiden van de klokken. Een mooie afsluiting van een dag vol verhalen en verbinden.

Uitzending gemist? Hij wordt donderdag 30 december integraal herhaald vanaf 10.00 uur. De volledige Ode aan samenleven is terug te lezen via https://tinyurl.com/ode2021

 

Share this:

CONVERSATION

0 reacties:

Een reactie posten